Aktiebolaget Addo 1950-1960

”Utmaningar jag ställdes inför i arbetsliv” 3:e avsnittet.

Aktiebolaget Addo i Malmö tillverkade och sålde mekaniska additions- och bokföringsmaskiner.

Måndagen den 24 april 1950 och nyss fyllda 16 år började jag min anställning på deras filial i Västerås. Jag cyklade från Vallby till Kolbäck, tog tåget (som ibland drogs av ånglok) till Västerås och gick för hand från Centralen till Addo på Hållgatan, i ur och skur, sommar som vinter, under sex år. Även om jag hade långt till jobbet låg det lite prestige i att börja arbeta i Staden. Jantelagen – du skall inte tro att du är någon – skulle alltid respekteras.

Jag siktade på en karriär, för att nu använda ett modernt ord, som kontorsmaskinsmekaniker men började som springpojke. Fick en otymplig trehjuling att frakta gods och maskiner på. Den försågs senare med en hjälpmotor men den startade sällan. Så småningom fick jag börja rengöra och smörja skriv- och räknemaskiner.

Efter militärtjänstgöringen fick jag 1957 en befattning som verkstadsföreståndare på Addo i Landskrona och senare även i Lund. Jag hade halva Skåne som mitt revir och vi hade sex tekniker anställda. De mekaniska kontorsmaskinerna utvecklades med åren. Det vill säga de blev större och tyngre men behövde ändå in till verkstaden för underhåll.

Kurt

addo_vasteras
Kontorsmaskinsmekaniker 1955