År 1935 gick flyttlasset till Vallby

Uppväxten 2:a avsnittet

Familjen Erik Larsson, som det hette på den tiden, flyttade någon gång under mitt andra levnadsår från Åskebro till fädernegården Vallby i Säby socken. Farfar Ernst född 1874 och hemmansägare överlät jordbruket till pappa Erik genom arrende.

Ett år och sju månader efter min födelse såg min bror Sören dagens ljus. Att jag skriver ett år och sju månader beror på att det sitter i ryggmärgen. Det var standardsvaret mina föräldrar gav obekanta som frågade om vi var tvillingar.

Stugan vi bodde i var på ett rum och kök ca 30 kvadratmeter, förutom ett oisolerat rum som bara kunde användas på sommaren. Spisen höll köket varmt och i kammaren eldade vi i kakelugnen. När det var som kallast värmde mamma ett strykjärn på vedspisen och strök lakanen i sängen innan vi kröp ner under täcket på halmmadrassen. Skönt!

Vatten pumpade vi upp i en hink ur den stensatta brunnen vid husknuten. När det regnade kunde det hända att en och annan mask följde med i hinken men det upptäcktes sällan förrän vi närmade oss botten av hinken. No big deal, som de säger i Amerika. Sören och jag fick som alla barn i bondhemmen tidigt lära oss att hjälpa till. Att bära in ved och vatten var en högprioriterad uppgift.

På den tiden återvanns nästan allt från hushållet. Matrester gick till skulhinken och vidare till grisarna. Papper eldades upp och någon plast fanns inte. Toalettbesöken gick till utedasset både sommar och vinter. Dyngan från både människor och djur blev gödsel på åkrarna. På den tiden fanns ingen konstgödsel.

Ett handfat i en lavoar fungerade som tvättställ. Varje vecka fick vi emellertid bada i ett vattenkar, jag först som var äldst och sedan Sören. Den turordningen gällde också skor och kläder. Stackars Sören fick nästan aldrig några nya kläder, det var mina urvuxna som gällde.

Till hemmanet hörde två mangårdsbyggnader. Som arrendatorer fick vi först flytta in i det mindre huset. Fjorton år senare när jag var 15 år blev pappa Erik ägare till Vallby. Vi bytte äntligen bostad med farfar. Pappa började nu upprustningen och moderniseringen av huset. Vilken lättnad det blev för framförallt mamma med indraget vatten, värme och sanitet.

Kurt

soren_kurt_2

Tvillingar?