Kriget kom 1939

”Så var det på stenåldern” 4:e avsnittet.

Jag har ett minne från hösten 1939. Pappa gick på åkern och plöjde med hästarna. Mamma och jag var i köket. Efter nyheterna på radion sa hon till mig: Gå ut till pappa och tala om att kriget har börjat. Jag var då fem år och förstod naturligtvis inte innehållet men att det var ett allvarligt budskap gick inte att ta miste på. Nu var det viktigt att dra ner mörkläggningsgardiner för fönstren på kvällen.

Det jag också minns under kriget var ransoneringskorten, för inköp av nästan alla varor. I affären fick man inte köpa de ransonerade varorna om man inte hade giltiga kuponger, men hos uppfödarna själva kunde det gå. Det var under kriget jag första gången hörde talas om svarta börsen, utan att därför förstå vad det var. På radion hörde vi en galning som gormade och skrek på ett obegripligt språk, det var Hitler. (Nu flabbas och skriks det i TV lika obegripligt.)

Pappa var i fler omgångar inkallad till militärtjänstgöring. Han var placerad i Oxelösund och bevakade tyska båtar. Under hans bortavaro fick mamma klara hela bonderiet själv, skötsel av hästar, kor, grisar och höns. Jag var runt tio år då och fick hjälpa till med det jag kunde. Att mocka dyngrännorna som exempel var ett tungt arbete. Det fordrade god balans på en hal landgång när skottkärran med dynga skulle köras ut på dynghögen.

Det var grymt kallt, för att använda dagens språkbruk, under krigsvintrarna 1940-1942.
Innan vi skidade till skolan hade mamma lindat schalar runt huvudet på oss så bara ögonen var fria. Men iväg måste vi. Var sedan skidspåret igenyrt av snö, vilket det ofta var, blev skidfärden till Mölntorps småskola påfrestande för oss första- och andraklassare. Det är klart att mamma oroade sig för hur vi skulle klara oss, någon telefon fanns inte på den tiden. I skolsalen eldades det så vedkaminen blev röd. Sören och jag hjälpte till att hugga veden.

Min farbror Olle hade bilverkstad i Hallstahammar och var ägare av en grym Ford V8 1939. Under kriget stod emellertid bilen uppställd i ett uthus i Hällby. Krigsmakten hade lagt beslag på gummihjulen. Olle var en duktig bilmekaniker som byggde gengasaggregat på de bilar som tilläts köra, som taxibilar. Han försåg också pappas EPA-traktor med gengasaggregat. Sören och jag högg vedklossar av björk som bränsle i aggregaten och tjänade en krona per säck. Det gick åt många säckar.

Kurt

gengastraktorn

Pappa Erik och Sören provkör EPA-traktorn.

ransoneringskort

Ransoneringskort från maj 1945