Mor- och farföräldrarna

”Så var det på stenåldern” 3:e avsnittet.

Innan jag går vidare i berättelsen om barndomen vill jag först skriva några rader om mina mor- och farföräldrar, som jag uppfattade dem. Ingen fanns i livet efter mina tonår.

Mormor och morfar, Ida och Gustav Andersson, bodde i ett torp i Yllesta, Kolbäck socken. Båda var födda 1879. Gustav arbetade på Sörstafors Pappersbruk dit han troget cyklade sex dagar i veckan med matsäcken i sin unikabox. Ida och Gustav gjorde inte mycket väsen av sig utan strävade på och uppfostrade fem barn under små omständigheter. Jag cyklade ofta tillsammans med mamma till Yllesta för att hälsa på dem. Morfar dog av hjärtinfarkt 72 år gammal. Mormor fick leva tre år längre.

Minns att jag en kall vinterdag skidade från Vallby till Yllesta för att hälsa på mormor. När jag kom fram fick jag en stor tallrik till bredden fylld med varm nyponsoppa. Gott! När den var uppäten fyllde mormor på tallriken igen. Att säga ”jag orkar inte” gick inte för sig på den tiden. Jag lyckades pina i mig soppan men från den dagen smakar jag inte nyponsoppa. Mormor hörde dåligt så vi pratade med henne genom en tratt, den tidens hörapparat.

Min farmor Gunhild Maria var född 1878. Hon var en mild och omtyckt mor har jag förstått. Trots min späda ålder, jag var tre år när hon dog, har jag ett tydligt minne av henne. Kolabäck var hennes benämning på Kolbäck för oss barn. Maria nedkom med tio barn under en period av 22 år. Hon blev 59 år gammal.

Farfar Ernst var förutom bonde en duktig biodlare och mycket händig bakom hyvelbänken. Men han var sin hustrus motsats, otillgänglig inte minst för sina närmaste. Jag hörde honom aldrig skratta. Ernst var däremot en betrodd man på bygden. Den slutsatsen kan man dra då han hade fler förtroendeuppdrag. Han var bland annat barnavårdsman och fjärdingsman. Som sådan hade han både revolver och handfängsel hemma. Efter hans död, vid 78 års ålder 1952, testade Sören och jag både handklovarna och pistolen. Handklovarna fungerade men revolvern var ofarlig då ammunitionen hade förlorat sin kraft.

Kurt

vallby_farfar_farmor

Farmor och farfar i Vallby fick tio barn